top of page
Background color2.jpg
5.jpg
75.jpg
Flash.jpg
אלבומים
Rename1.jpg
Rename2.jpg
Name.jpg
New album.jpg
Resolution.jpg

עיצוב אלבומים התחיל אצלי כתחביב, והמשיך להתפתח להתמכרות ממש. הגעתי למצב של עיצוב אלבום בסופ"ש אחד, כמה שעות על המחשב והאלבום מוכן. כולל סינון, סריקה, עריכה של התמונות, עריכת האלבום ובניית רעיון מוביל... 

אז כאן אני רוצה לשתף אתכם בתהליך העבודה, בטיפים שלא כולם מכירים, ולינקים שימושיים כמובן. 

 

לכבוד מה?

כמעט לכל אירוע אפשר להתאים אלבום: אלבום הריון, הולדת ילד, בר/בת מצווה, גיוס, חתונה, סיום בית ספר יסודי/חטיבת ביניים/תיכון, יום הולדת עגול, יום נישואין, טיולים בחו"ל, אלבום משפחתי לסיכום שנה, ספר מתכונים, עבודת שורשים ומה לא...

 

מתי מתחילים?

אם יש תאריך יעד, אני ממליצה להתחיל כחודש לפני... יש צורך בעבודת היערכות: איסוף התמונות (למשל תמונות ילדות מההורים, תמונות מכל ילדי הכיתה, תמונות מחברים ועוד), סריקה אם צריך, עריכה, וסידור - כל הפרטים בהמשך. כדאי תמיד לבדוק אם יש איזה מבצע טוב באחד האתרים ומתי הוא מסתיים.

 

איך מתחילים?

- איסוף תמונות - על ארגון תמונות בדף הזה. לגבי איסוף, כדאי לפנות לאנשים הרלוונטים בהקדם ולבקש כמה שיותר תמונות, לפשפש באלבומים ישנים, להיכנס לדף הפייסבוק ולמצוא תמונות נדירות וכד'. כשאתם כבר מקבלים תמונות או מוציאים מאלבום ישן, כדאי לנצל את ההזדמנות ולכתוב תאריך, מקום או אירוע, כל דבר שיעזור אחר כך בסידור. כדאי לרוקן גם את הטלפון, להוריד את התמונות למחשב (גם מתיקיית DCIM וגם מתיקיית Whatsapp) ולחפש שם דברים רלוונטיים. בכלל, זה רעיון טוב להוריד אחת לכמה זמן תמונות מהטלפון ולשמור לגיבוי במחשב. 

- סריקת תמונות - כדאי לסרוק תמונות שיש רק בעותק מודפס, ברזולוציה הכי גבוהה שסורק מאפשר (עד 600 dpi, יותר מזה מיותר).  אני סורקת במדפסת הביתית שלי, כמה תמונות ביחד, ולאחר מכן בתוכנת עריכה חותכת את התמונות ושומרת בנפרד. אם יש מידע כלשהו על התמונה כמו תאריך או מקום אני מכניסה את זה לשם.

- ארגון תמונות - התוכנה שאני משתמשת ACDSee מאפשרת לשמור את התמונות עם התאריך שלהם. איך? מסמנים כמה תמונות ביחד, לוחצים על כפתור ימני ומחפשים "Rename". כשזה מגיע לאופציה הזו, מנקים את מה שהיה שם הקובץ, ומחפשים את הכפתור של "Insert Metadata". המידע הזה שומר מידע על כל מיני מאפיינים של התמונה (אם התמונה הורדה ממצלמה דיגיטלית או מהטלפון), ביניהם התאריך שבו צולמה. התאריך הזה נמצא תחת EXIF-> Image -> Date/Time Original. מוסיפים סיומת של ####_ כדי להוסיף מספרים רצים לתאריך (רק למקרה ששתי תמונות צולמו בדיוק באותו זמן, אירוע די נדיר). בצורה כזאת קל למיין תמונות לפי השם ולכן לפי תאריך. עוד פרטים על כך בדף ארגון תמונות.

 

למה לשים לב? 

1. תמונה מוואטסאפ לא שומרת את התאריך שבו התמונה צולמה, אלא התאריך שבו התמונה נשלחה בוואטסאפ. תאריך זה נשמר אוטומטית בשם התמונה. יודעים שזו תמונה מוואטסאפ מכיוון שיש לה סיומת של WA ומספר רץ. תמונות כאלה לא כדאי לשנות את השם בצורה שתיארתי קודם, כי המידע לא נשמר ב-Metadata של התמונה, ולכן זה יחזיר תאריך ריק.

2. תמונות סרוקות כדאי לשמור באותו פורמט של התאריך, כדי שיתמיינו אוטומטית. אם לא יודעים תאריך מדויק, כדאי לפחות לכתוב את השנה. מבנה השם לדוגמא - קודם השנה, חודש ויום, ואז שעה או מספר רץ: 

3. כדאי לסדר כבר תיקיות לפי הנושאים השונים שבספר. למשל בספר לכבוד יום הולדת 40, נעשה תיקיה עבור כל תקופה מיוחדת: תינוק, ילד, נער, צבא, חברה, לימודים, עבודה, משפחה, טיולים וכד'. הדבר עוזר מאוד לארגן את מבנה הספר מראש, ולהעלות תמונות לספר לאט לאט ולא בבת אחת, כי אז קשה להתמצא וקל לפספס תמונות. 

- עריכת תמונות - כדאי לערוך ולתקן תמונות לפני שמתחילים בעבודת העריכה בספר. אפשר לערוך בכלים כמו ACDsee, Lightroom, Photoshop  וכד'. אם אין תוכנת עריכה, יש אופציה לתיקונים קטנים גם בתוך תוכנת העריכה. למשל אם תמונה סרוקה דהויה או הצבע לא טוב, ניתן לבצע תיקון אוטומטי של צבע, קונטרסט, אור. תמונות שחור לבן מומלץ להעביר אותן דרך פילטר שחור לבן של תוכנת עריכה (או ספיה למי שאוהב), פשוט כי יכולים להיות כמה גוונים של שחור לבן או ספיה, וכדאי שיהיה אותו גוון. 

 

- בחירת חברה - כעת כדאי לעבור על המבצעים השונים של כל החברות שמדפיסות אלבומים. בצד יש לינקים רלוונטיים. המלצות אישיות: cbook הם הכי זולים כל השנה, ובמיוחד כשיש להם קופונים שקונים מראש ל-55 ש"ח לאלבום A4, הם גם הכי מהירים, ומבחינת שירות, גם אם יש בעיות בהדפסה (וזה קורה לפעמים - תמונות יוצאות כהות מדי, בעיות עם הגופן וכד'), הם תמיד מדפיסים שוב מבלי לעשות בעיות. ללופה יש תבניות יותר מעודכנות ומעניינות (תכף אסביר למה זה לא משנה כל כך, אבל לפעמים זה נותן השראה לאיך האלבום ייראה), ולפעמים יש להם מבצעים ממש שווים, במיוחד על האלבומים הגדולים (מרובעים או ג'ימבו). למה חשוב לבחור חברה מראש? כי ברגע שהתחלתם לעצב אי אפשר לעבור מתוכנה אחת לשניה אלא צריך לעשות מחדש. לכל חברה יש תוכנות ייחודיות, אבל די דומות בפונקציות שלהם.לרוב יש גם אופציה לערוך אלבום אונליין, זה מאפשר למשל עריכה משותפת עם עוד מישהו. יש כמה בעיות עם העריכה אונליין, העבודה שם יותר איטית, ואני לרוב מעדיפה לערוך על התוכנה במחשב, ההורדה חינם. אחת הבעיות היא שמירה של גיבוי של האלבום (למקרה של הדפסה חוזרת). 

 

- עריכת האלבום - ברגע שפותחים את התוכנה, אפשר להכניס את כל התמונות בבת אחת. אני כאמור מעדיפה להכניס בשלבים ולפי סדר העמודים. אני גם מעדיפה לפתוח תבנית ריקה, ולסדר את התמונות בעצמי, גם בגודל וגם במקום על הדף. בבחירת עיצוב האלבום, לא לשבץ תמונות אוטומטית, אלא להכניס ידנית. תמיד אפשר להוסיף תמונות, תמיד אפשר להוסיף עמודים. 

כדאי לשים לב לא להקטין את התמונות מדי (גודל של 8-10 ס"מ הוא גודל טוב). אפשר לעשות את השלבים למטה לכל עמוד בנפרד, ורק אחר כך לעבור לעמוד הבא, או לעשות שלב אחד על כל העמודים ואז לעבור לשלב הבא. השלבים של העריכה:

1. סידור העמוד - בשלב ראשון מכניסים תמונות לפי סדר התיקיות, רצוי כרונולוגי אבל לא חייב. עוד פרמטר לפיו כדאי לסדר תמונות בעמוד הוא הצבע - למשל בבוק בת מצווה, לבחור תמונות בעלות אותה פלטת צבעים (למשל אותו בגד או אותה סביבת צילום). טוענים תמונות מתיקייה ראשונה, סופרים כמה תמונות יש, מסתכלים אם יש תבנית מתאימה ומעניינת למספר התמונות שנרצה להכניס לעמודים (אני עובדת על זוג עמודים ביחד), ואם לא, פשוט מוסיפים את התמונות ידנית ומגדילים/מקטינים, מיישרים, מרווחים ומסדרים את התמונות איך שרוצים. אני לא משקיעה יותר מדי זמן בשלב הזה, כי לפעמים הרקע ישנה את הגודל או המיקום של התמונות, אז בעקרון רק למקם את התמונות.

2. כיתוב או הוספת טקסט - כבר בשלב סידור העמוד כדאי להוסיף כיתוב, כמו תאריכים, או ארוע, או נושא. יש הרבה פונטים לבחור מהם, כדאי לגוון. לגבי הצבע של הפונט, שוב, לא בשלב הזה, כי הרקע ישפיע. 

3. רקע - פה יש הרבה עניין שאפשר להוסיף. אז קצת עבודת הכנה... אני כבר די מיציתי את כל הרקעים שיש בתוכנות, והתחלתי להוריד תמונות רקע משלי. מצאתי את האתר הבא של win8 wallpapers שמכיל כמות עצומה של תמונות רקע למחשב, באיכות ממש טובה ולשימוש פרטי. אפשר לחפש תמונות לפי נושא או צבע, אני משתמשת בעיקר בפרחים, אבל מאוד תלוי בנושא.

נכנסים לאתר ומתחילים להוריד למחשב את הרקעים המעניינים, רצוי לתיקייה ייחודית של רקעים. כדאי להוריד את התמונות ברזולוציה המקסימלית האפשרית, כדי שלא תהיה בעיה כשהם הופכים לרקע. ככלל רזולוציה של HD 3554X1999 אמור להיות מספיק לאלבום בגודל A4. אם התמונות ברזולוציה נמוכה מדי - תופיע אזהרה בתוכנת העריכה, וכדאי להחליף, אחרת יוצא לא מספיק חד. 

לאחר שיש אוסף נכבד של רקעים (לפחות לפי כמות העמודים הצפויים ויותר), אפשר להתחיל בעבודת העיצוב. התאמת הרקע תיעשה לפי פלטת הצבעים של התמונות המובילות. אם אין משהו משותף, בוחרים משהו שאוהבים, ומתאימים את המסגרות. למשל בתמונות שחור לבן, כדאי לבחור תמונת רקע צבעונית, ובתמונות צבעוניות, רקע שקט יותר (פסטל, או צבע אחד או שניים מובילים). ניתן לשחק עם השקיפות של הרקע, ואם התמונה עזה מדי, אפשר להוריד שקיפות והיא תופיע יותר עמומה.

בתוכנות עריכה יש גם אפשרות לבחור כל צבע רקע מתוך בחירה של פיקסל צבע שיש בתמונה. אם למשל רקעים כאלה רועשים מדי בעיניים, בהחלט כדאי לבחור צבע אחיד ורגוע יותר. אחרי שבוחרים רקע, כדאי להתאים את צבע המסגרות והכיתוב לצבעים המובילים ברקע. 

4. מסגרות לתמונות - בתוכנות העריכה יש הרבה מסגרות ומסכות שאפשר להפעיל על התמונות. כדאי לבחור סוג אחד או מקסימום שניים לעמוד (שילוב של מסכה לחלק מהתמונות ומסגרת לאחרות). אני אוהבת לעשות את המסגרות הכי פשוטות של צבע אחיד (בדרך כלל דק), בהתאם לרקע (נגיד צבע של הפרח שברקע), או לשלב כמה צבעים. יש לזה מראה נקי ואלגנטי. למראה שובב, בהחלט אפשר לשחק עם המסכות שהתוכנות מציעות. לא כדאי לוותר על מסגרות או מסכות - לי זה מרגיש לא גמור...

5. קישוטים - יש הרבה קישוטים בתוך התוכנות שאפשר להוסיף. לרוב הן איורים, לפעמים קצת ילדותיים, חייבת לומר. לכן אני אוהבת לחפש לבד. קודם כל כדאי לחפש תמונות בפורמט png שיש להם רקע שקוף. כך אפשר להוסיף מעל התמונות ולא תיווצר מסגרת לבנה או בצורה מרובעת. מחפשים מילות מפתח של הנושא שרוצים (למשל פרפרים - butterfly free png) ומורידים את התמונות. כדאי לוודא שניתן להוריד בחינם, כי יש אתרים שדורשים תשלום (בצדק, אבל אפשר למצוא דברים יפים גם בחינם). בצד יש לינקים לכמה אתרים כאלה. מצאתי למשל אפקטים מקסימים של כוכבים מנצנים, בועות ועוד שמוסיפים קסם לדף באלבום בת מצווה למשל... 

6. בחירת נושא מוביל - כדי לצאת משבלונה של אלבומי תמונות בלבד, אני אוהבת להוסיף מה שנקרא "נשמה יתרה", כלומר איזשהו נושא מוביל לאלבום שמלווה את התמונות ומוסיף עניין. בדרך כלל הנושא יהיה קשור לתחום עניין של החוגג, למשל: 

- אמנות - לחובבי האמנות, המוזאונים בעולם פתחו ספריות דיגיטאליות של יצירות מופת להורדה ביתית. אפשר לשלב יצירות כאלה כרקע או כנושא.

- בדיחות - למשל בספר של אבא שלי (שמאוד אוהב לספר בדיחות) חיפשתי מלא בדיחות בנושאים הרלוונטיים לתמונות והוספתי את זה בתור קישוט

- גרפים ועובדות - למשל בספר של אחי שהיה ילד מאוד סקרן, קישטתי בכל מיני גרפים מצחיקים או קטעי "הידעת" מצחיקים או מעניינים. 

- מילים משירים אהובים - של זמרים אהובים, תקופות, אירועים רלוונטיים. לינק לשירונט למילים של שירים בעברית יש בצד. שירים כדאי לנקד, בצד יש לינק לנקדן אוטומטי. 

- משפטים מעוררי השראה - במיוחד לספרי בת/בר מצווה

- "אנימציה" - בספר של גיסתי הרקדנית שמרתי סרטון שבו היא רוקדת כתמונות רציפות (איך), והוספתי לכל דף בסדר עולה, ואז כשמדפדפים נוצרת מין אנימציה... מגניב ממש....

- ממים - באלבום המשפחתי האחרון הכנסתי הרבה בדיחות פנימיות דרך ממים מצחיקים.

עוד רעיונות: תשבצים, תוי מוזיקה, חידות, לינק לוידאו באמצעות קוד QR, מכתבים ישנים סרוקים, ציטוטים מספרים, קומיקס ועוד... 

7. ברכה - כמובן בדף הראשון אפשר לכתוב ברכה מתאימה, בחרוזים או סתם מרגשת...

-  שמירת עותק וגיבוי - כדאי לשמור עותק נוסף של הספר (אני למשל הייתי צריכה לעשות התקנה חדשה למחשב ושכחתי לגבות חלק מהספרים, והם פשוט נעלמו לי... עצוב).

-  שיתוף - בתוכנות עריכה אונליין האופציה הזאת קיימת בהגדרה, ואפשר לשלוח למי שרוצה לראות ולייעץ. בתוכנה על המחשב, יש אופציה לשמור את הדפים כתמונות בדרך קצת עקיפה. בעבר היתה אפשרות ליצור מצגת Flash אינטראקטיבית, זה לא עובד לי יותר, אבל כן שומר את הספר כתמונות בתיקייה. 

שליחה להדפסה - לא משנה עבור מי מהמשפחה אני עושה אלבום, כמעט תמיד אני מדפיסה לי עותק למזכרת. כשיש מבצע זה באמת לא יוצא יקר, וזו מזכרת מדהימה... ההדפסה לוקחת בין יומיים ל-5 ימים, והמשלוח עוד כיומיים, כדאי לקחת את זה בחשבון אם יש לחץ של לוחות זמנים.

זהו, לעבודה! זה ממש שווה...

עיצוב אלבומים

© 2019 by Vicky Sigler. Proudly created with Wix.com.

  • facebook-square
bottom of page