אור
מהוא אור? האור ומאפייניו, שימוש ברפלקטור, אור אחורי, כיוון התאורה, צביעת אור, יצירת יחסי תאורה, LOW KEY/HIGH KEY
אור ותאורה
מהו אור?
אור ,או אור בתחום הנראה הוא קרינה אלקטרומגנטית בעלת אורך גל הנראה לעין האדם (400-750 ננומטר לערך), ובמובן רחב יותר, כל קרינה אלקטרומגנטית בטווח שבין התת-אדום לעל-סגול .התחום בפיזיקה העוסק באור ותופעותיו נקרא אופטיקה.
המאפיינים העיקריים של האור (ושל כל קרינה אלקטרומגנטית) הם עוצמה ,קיטוב ואורך גל או תדירות,הקובעים את הצבע .מהירות האור בריק היא קבועה, ושווה לכ300 אלף קילומטר בשנייה, ובתווך חומרי המהירות קטנה יותר. לאור תכונות של גל אך גם של חלקיק (הנקרא פוטון),בהתאם לעיקרון דואליות גל-חלקיק.
אורך גל בפיזיקה הוא המרחק בין שני שיאים סמוכים של הגל. אורכי הגל השונים באור מתפרשים על ידי המוח האנושי כצבעים, מאדום באורכי הגל הגדולים ביותר ועד סגול באורכי הגל הקצרים ביותר. ניתן לראות את קשת הצבעים ואורך הגל שלהם באיור.
התדירויות בספקטרום הנמצאות מיד מחוץ לטווח הראייה של העין האנושית נקראות על סגול UV Ultra Violet בתדירות הגבוהה ותת אדום IR – Infra Redבתדירות הנמוכה. ישנם בעלי חיים המסוגלים לראות על סגול (דבורים למשל), או תת אדום (נחשים למשל). על אף שבני אדם לא יכולים לראות את סוגי האור הללו, ניתן לחוש בהם: תת-אדום בעוצמה מסוימת יכול לחמם את העור באופן מורגש, בעוד על סגול גורם לעור לאחר זמן מסוים לשיזוף. קיימות מצלמות היכולות לקלוט תת-אדום ולהמיר אותו לאות חשמלי ולתמונה. באופן דומה ניתן "לראות" אור על סגול על ידי המרתו לאור נראה באמצעות פלואורסנציה.
האור
האור הוא אנרגיה אלקטרומגנטית הנעה בגלים.
קרני האור מתקדמות בכיוון ישר ובצורת גלים.
אורך הגל הוא המרחק בין שיא גל אחד למשנהו
המידה למדידת תדר אורכי הגל מכונה ננומטר.
ישנם אורכי גל הנראים לעין האדם וישנם כאלו שלא.
גלי חום, רדיו, גמא, רנטגן, על(אולטרא)-סגול, ותת(אינפרא)-אדום אינם נראים לעין האדם.
תחום האור הנראה לעין נקרא ספקטרום. הספקטרום הוא תחום האור הנראה לעין, נמצא בין 400-700 ננומטר, בין העל-סגול והתת-אדום.
האור ומאפייניו
צבע
לאור יש גוון, האור הנראה לעין הוא בצבע לבן, בבוקר ובערב האור חם יותר וגווניו צהובים כתומים יותר.
למנורת חוט להט – טונגסטן יש גוון כתום, למנורת ניאון יש צבע ירוק.
כאשר מצלמים במצלמה כש ה - WBאיזון לבן מכוון לתאורה שהיא חמה תתקבל תאורה כחולה.
ללהבת הנר יש צבע אור אדום כתום.
טלוויזיה מקרינה אור כחול.
לתאורת רחוב יש אור ירוק או כתום.
צבעי הספקטרום הם צבעי הקשת: סגול, כחול, ירוק, צהוב ואדום.
400-450 ננומטר – סגול
450-500 ננומטר – כחול
500-580 ננומטר – ירוק
580-610 ננומטר – צהוב
610-700 ננומטר – כתום
צבעי היסוד באור: כחול, ירוק, אדום RGB
האור הלבן נוצר כתוצאה מערבוב של שלושת צבעי היסוד שהם כחול ירוק ואדום.
נפיצה: כאשר אור קרני השמש (הוא האור הלבן) פוגע במנסרה (קריסטל, פריזמה, יהלום), הוא מתפרק לצבעיו שהם צבעי הספקטרום, היסוד או הקשת.
נפיצת קשת בשמים: נוצרת כתוצאה מפגיעה של קרן שמש בטיפות מים. מבנה הטיפות הוא כמבנה מנסרה, אשר מפרקת את האור הלבן לצבעיו.
צבע משלים:
כל שני צבעי יסוד מרכיבים צבע משנה שנקרא צבע משלים. צבע משלים הוא הצבע המשלים לאור הלבן (צבע משלים מורכב משני צבעי היסוד)
ירוק+כחול – ציאן (מעין תכלת)
ירוק+אדום – צהוב
אדום+כחול – מג'נטה (וורוד סגול עז)
לדוגמה: הצבע המשלים לכחול הוא צהוב (ירוק+ אדום)
הצבע המשלים לירוק הוא מג'נטה (אדום+כחול)
הצבע המשלים לאדום הוא ציאן (ירוק + כחול)
שחור פירושו אין אור – חושך
צבעים חמים וקרים
הצבעים הקרים הם לכוון הכחול והסגול, והחמים הם לכוון האדום הצהוב והכתום.
ירוק יכול להיות קר או חם, תלוי אם הוא מכיל יותר צהוב או יותר כחול.
מגנטה יכול להיות קר או חם, תלוי אם הוא מכיל יותר אדום או יותר כחול.
מגן הדוד של הצבעים נחצה באמצע לצבעים קרים וחמים.
הצבעים החמים יוצרים תחושה אופטימית נעימה וקלה, הצבעים הקרים יוצרים תחושה פסימית, כבדה אפלולית יותר.
עוצמה
לאור יש עוצמה – כלומר מעט אור או הרבה אור. את עוצמת האור מודד המד אור .כאשר יש מעט אור נצטרך לחצובה, זמני חשיפה ארוכים וצמצמים פתוחים ISOגבוה, לדוגמא צילום לילה. כאשר יש הרבה אור לדוגמא בצהריים – נצטרך להשתמש בצמצמים סגורים, זמני חשיפה קצרים ISO נמוך. ככל שמתרחקים ממקור האור עוצמתו קטנה.
עוצמת האור קטנה ביחס ישר לריבוע המרחק, כלומר את התרחקנו פי 2 ממקור האור תקטן כמות האור פי 4, אם התרחקנו פי 5 תקטן כמות האור פי 25. הדבר מתייחס הן לתאורה מלאכותית והן לאור טבעי – השמש.
ניגודיות
קונטרסט , זהו למעשה ההפרש בין כמות האור והצל באובייקט. ככל שמקור האור קטן יותר הוא ניגודי יותר והפוך. השטח הפיזי ממנו מגיע האור. כלומר האם מפנס או ממטריה או מחלון קטן או גדול, משמש ישירה, או מיום מעונן. למשל ביום מעונן הניגודיות נמוכה. ביום שמש בהיר הניגודיות גבוהה. לפנס עם מטריה יש ניגודיות נמוכה יותר מפנס ללא מטריה.
בעיקרון ישנם 2 סוגי תאורה:
אור "קשה"- בעל ניגודיות גבוהה – אור ישיר, שמש ישירה או מקור אור ישיר היוצר צללים ברורים, חדים. משמש בעיקר ליצירת אווירה קשה, דרמטית, מסתורית, וכו'
אור "רך" –בעל ניגודיות נמוכה, אור מפוזר, מדמה אור חלון בשמש לא ישירה, שימוש במטריות ומרככים אחרים בעבודה בסטודיו, יוצר צללים רכים, מדורגים. משמש בעיקר לצילום דוגמנות, פרסום, צילום מוצרים וכו'
ניגודיות בתאורה
כיוון התאורה יוצר לנו "ניגודיות" או "אור שטוח." ככל שהתאורה תהייה צידית יותר יחסית למצלמה ולמצולם, האור יהיה ניגודי יותר, קונטרסטי יותר. תוצר אשר מצד אחד הוא מואר, ומצד שני הוא מוצל, יש בו ניגודיות גבוהה. תוצר שטוח יותר, עם פחות ניגודיות שני צדדיו מוארים פחות או יותר בצורה שווה.
לפיכך יש בעצם ארבע תאורות שונות
אור קשה ניגודי
אור קשה שטוח (ניגודיות נמוכה.)
אור רך ניגודי
אור רך שטוח (ניגודיות נמוכה)
כאשר אנו מעוניינים לקבל תחושה של טקסטורה וחומריות חזקה, נשתמש בתאורה קונטרסטית ממקור אור קטן (ובעל ניגודיות גבוהה), ובכוון נמוך וצידי לטקסטורה של החומר, לשם הגדלת אפקט האור והצל. כאשר נרצה לקבל עדינות וצבעוניות בחומר, נשתמש בתאורה רכה, ויחסית שטוחה.
פיזור האור
באופן עקרוני האור מתפזר בחלל לכל הכוונים 360 מעלות בחלל בתלת מימד. כשמצלמים אנו פעמים רבות מנסית לתחום את האור באמצעי התאורה שיתפזר רק לכוון שאנו מעוניינים.
אמצעי תחימת אור – רפלקטור סביב המנורה, מטריות שונות, קופסאות אור וכו.. עוזר לנו לתעל את האור ועוצמתו לכיוון הנושא המצולם.
פגיעת קרני אור במשט:
אור חוזר - אור הפוגע במשטח יכול: להיספג, לחזור, לעבור, להישבר, להתפזר/להתנפץ.
ספיגה - אור פוגע במשטח אטום נספג בחלקו על-ידי צבע המשטח. הצבעים הכהים ובמיוחד השחור, סופגים יותר אור מאשר הצבעים הבהירים. אנרגית אור שנספגת במשטח הופכת לאנרגית חום.
משטח שחור - סופג ובולע אור
משטח לבן - מחזיר את רוב האור
החזרת אור
כשאור פוגע במשטח, זווית הפגיעה וזווית ההחזרה של הקרן הבודדת -שוות.
אור חוזר מרוכז : כאשר אור פוגע במשטח חלק ומבריק, סך כל הקרניים מוחזרות באותה זווית והאור החוזר ממוקד ומרוכז (כמו בראי או נייר כסף)
אור חוזר מפוזר
כשאור פוגע במשטח מחוספס זווית הפגיעה וזווית ההחזרה של הקרן הבודדת שוות, אך אלומת הקרניים חוזרת באופן מפוזר בגלל שפני השטח אינם ישרים. אור חוזר מפוזר הוא אור החוזר ממשטח מחוספס - זהו אור רך ומפוזר.
שימוש ברפלקטור
רפלקטור הוא שם כללי עבור כלי שמטרתו להחזיר אור. ניתן להשתמש ברפלקטורים כדי להחזיר כל סוג של אור - תאורה טבעית (לדוגמה אור השמש), או תאורה מלאכותית כגון אור מבזק. ניתן לרכוש מגוון רפלקטורים מוכנים בצבעים ובגדלים שונים. רפלקטור הוא אחד מאביזרי הסטודיו הקלים ביותר לאלתור. פיסת קרטון לבן, קלקר, דף נייר, מראה, או נייר כסף, כולם יכולים לשמש כרפלקטורים מצוינים. ניתן גם להשתמש בתקרה או קיר קרובים ובהירים כרפלקטור.
הרפלקטור משמש למילוי וריכוך הצללים, והקטנת הניגודיות בתמונה על ידי החזרת מקור האור העיקרי. (השמש או מקור או מלאכותי)
מילוי הצללים– לעולם אינו חזק כמקור האור. הדגשת יעילותו בהתאם לגודלו והמרחק שלו מהנושא.
תפקידם לרכך צללים לפזר את האור ולמנוע הבהקים - החזרת אור מרוכז - בצילומי מתכת, זכוכית, פלסטיק וחומרים מבריקים אחרים.
הנושא יכול להיות מואר רק על ידי מחזיר אור – כשמקורות האור מכוונים אליו. גם תקרה או קיר יכולים לשמש כמחזיר אור – כשמקור האור מכוון אליהם.
אור אחורי
אור אחורי הוא אור המאיר את הנושא מאחור (כלומר מקור אור הפונה לכיוון המצלמה.) מקור האור יכול, אך לא חייב, להופיע בצילום עצמו. ניתן להשתמש באור אחורי על מנת ליצור צללית או כדי להדגיש את קו המתאר של הנושא (קונטור), מאד פופולארי בצילום פורטרט מסורתי בצילום סטודיו.
כאשר אור אחורי פוגע בעצמים בעלי שקיפות הוא יוצר מרקם וצבע ייחודיים ונהדרים.
אור אחורי יכול ליצור בעיות בצילום אם לא יודעים כיצד לטפל בו.
כאשר מצלמים עם אור אחורי שאינו מופיע בתמונה מומלץ להשתמש במגן שמש של העדשה, בכדי למנוע פליירים.
אור אחורי בולט יותר ונותן דראמה גבוהה יותר כאשר הרקע כהה
הכללת מקור האור האחורי בתמונה –ניתן על ידי שימוש ברפלקטור או בתאורה משלימה לצמצם את הפער ולאזן בין האור האחורי לקדמי וזאת בכדי להשיג איזון של פרטים בין האור האחורי לקדמי
כיוון התאורה
הכוון ממנו מגיע האור אל האובייקט. כיוון התאורה הקונבנציונאלי וסתירתו, יצירת אוירה באמצעות הארה מהצד, מלמטה ומלמעלה
צביעת אור
ציפוי בצלופן לתאורה קרה ובג'לטין לתאורה חמה. גורם לצביעה של האובייקט בגוון מסיים, ובמקביל להפחתת עוצמת האור.
כאשר מכסים את מקור האור בצבע מסויים אנחנו משנים גם את טמפרטורת הצבע שלו. למשל את נכסה פנס תאורת טנגסטן (אדום) בצלופן כחול – האור שיצא מהפנס יהיה אור לבן – זהה לצבע האור של השמש ובאותו אופן ניתן "לתקן" כל פנס כדי שייתן לנו את צבע האור שאנו מעוניינים בו על ידי כיסוי של מקור האור בצבע הניגודי שלו.
יצירת יחסי תאורה
בכל צילום ישנו מקור אור ראשי אשר קובע את איכות התאורה, בנוסף ישנם מקורות אור משניים , אשר נקראים או מילוי או אור משלים. האור הראשי הוא הדומיננטי, החזק יותר, והאור המשלים הוא האור הנוסף כגון רפלקטור למילוי, או אור אחורי ליצירת קונטור וכו'.
LOW KEY/HIGH KEY
יצירת תמונה עם מרחב טונים מזערי בשני קצוות הסקאלה.
LOW KEYחשיפה לגוונים כהים – או כאשר מצלמים נושא שכל גווניו כהים, או כאשר חושפים לא על פי המד אור אלא לכוון חשיפת חסר, חשיפה כהה ביותר.
HIGHKEYכאשר מצלמים בגוונים מאוד בהירים – או כאשר מצלמים בחשיפה שהיא בהירה בכמה תחנות מעבר למד האור