top of page

העדשה

ועדשה מפזרת, עדשה קמורה וקעורה – השפעת מבנה העדשה על התנהגות מעבר האור, מוקד העדשה, עשדה דו-קמורה וקבלת דימוי מהופך, אורך מוקד, עדשה ועצמית - הבדל בין שני המושגים

מצגת אינטראקטיבית

עיקרון פעולת העדשה

האור הוא גלקיק – גם גל וגם חלקיק המתקדם בקווים ישרים במהירות של כ300,000 קמ"ש. כאשר האור עובר מחומר אחד שקוף למשנהו כלומר מתווך לתווך חדש, לדוגמא מאויר למים האור נשבר ומשנה כיוון. זאת בתנאי שהוא לא מגיע בניצב – אזי הוא לא ישנה כיוון והאור ימשיך את דרכו באותו כיוון ובמהירות קבועה חדשה באותו החומר

עדשה מרכזת ועדשה מפזרת

העדשות מתחלקות לשתי קבוצות: עדשות מרכזות חיוביות קמורות ועדשות שליליות מפזרות קעורות

עדשות מרכזות אור- עדשות קמורות, נקראות גם עדשות חיוביות. עדשות אילו נקראות כך כי קרני האור העוברות דרכן נפגשות בצד השני על ציר מרכזי בנקודת המוקד (הנקודה בה ישנה חדות, שם נוצרת דמות). עדשות חיוביות נמצאות בתחילת העצמית ובסוף העצמית. עדשה חיובית היא עדשה קמורה הבנויה בזכוכית מלוטשת באיכות גבוהה. היא בנויה כשתי מנסרות הפוכות זו לזו אשר חוברות יחד לצורה אליפטית קמורה.עדשה חיובית מלכדת את הקרניים הבאות מהאינסוף לנקודה אחת.

עדשות מפזרות אור - עדשות קעורות, נקראות גם עדשות שליליות. עדשות אלו נקראות כך כי קרני האור העוברות דרכן אינן מצליחות ליצור דמות בצד השני, הם מתפזרות. עדשות שליליות ממוקמות תמיד באמצעה של העצמית. אורך המוקד של עדשה שלילית נמצא בצורה דמיונית אשר מחברת את הקרניים הפזורות לנקודה אחת- תופעה זו נקראת מוקד מדומה.

עדשה קמורה וקעורה

מוקד העדשה הוא נקודת מפגש של קרני האור, מיקום ואופי המוקד שונה בעדשה חיובית מרכזת מאשר בעדשה שלילית מפזרת בעדשה חיובית מרכזת – דו קמורה – יהיה המוקד בצד השני של העדשה ממוקם על ציר האמצע של העדשה ויהווה את נקודת המפגש של הקרניים.

בעדשה שלילית מפזרת המוקד הוא מדומה- אינו קיים – ובלתי ניתן למקם מישור סרט על מנת לצלם בו והוא ימוקם בצד שממנו מגיעות הקרניים.

מוקד העדשה

מוקד העדשה היא הנקודה אשר בה נפגשות קרני האור העוברות דרך העדשה ונפגשות

עדשה דו קמורה

עדשה דו קמורה מייצרת מעברה השני דמות הפוכה כאשר מצלמים ממקמים את סרט הצילום או החיישן באותו מקום בה נוצרת הדמות ההפוכה מקום זה נקרא מישור החדות. מישור החדות הוא המקום בו ניצב סרט הצילום או החיישן. המרחק בין העדשה למישור החדות משתנה באמצעות הפוקוס – טבעת המכוונת את המיקוד והחדות של התמונה.

אורך מוקד

הוא המרחק בין המרכז האופטי לבין נקודת המפגש של קרניים הבאות מהאינסוף. אורך המוקד של העדשה תלוי במידת קמירות העדשה ובמידת צפיפות החומר בתווך האופטי- הזכוכית

הציר האופטי האופקי - עובר במרכז העדשה - זהו הציר בו קרן הבאה מהאינסוף פוגעת בזווית ישרה בעדשה ואיננה נשברת.

עדשה ועצמית

השפעת מרחק העדשה מהנושא הממוקד על מרחקה ממישור החדות . נושא קרוב מתמקד רחוק ונושא רחוק מתמקד קרוב (מעברה השני של העדשה) , ככל שהנושא קרוב יותר אל העדשה המרחק בין העדשה למישור החדות גדל

טעות היא לקרוא לחלק המתחבר לגוף המצלמה "עדשה".  עדשה היא למעשה עדשה דקה ובודדת (כמו עדשה של משקפיים, זכוכית מגדלת וכו').החלק המתחבר לגוף המצלמה נקרא "עצמית" והיא מורכבת ממספר עדשות הנמצאות בה ומובילות את קרני האור פנימה, אל חיישן הצילום (או סרט הצילום במצלמות הישנות).

© 2019 by Vicky Sigler. Proudly created with Wix.com.

  • facebook-square
bottom of page