top of page

הפלאש

מאפייני אור המבזק , אופן פעולת המבזק האלקטרוני, מהירות הסנכרון , סיבות לשימוש במבזק , שילוב בין אור מובזק לאור קבוע, מבזק חיצוני, תפעול ושיטות עבודה, הקשר בין המבזר לגוף המצלמה, טווח יעילות מוגבל, מקור אור ניגודי, נפילת האור, Bounce , פזר אור, תריס אחורי, מבזק אינטגרלי, תופעת עיניים אדומות, צל עדשה ארוכה

מצגת אינטראקטיבית

מבזק

המבזק הוא אמצעי תאורה מלאכותי. תפקידו להאיר את הנושא המצולם בתנאי תאורה קשים. המבזק הוא מקור אור, רגעי, המתפרק במהירות עצומה,  1/7000-1/20000 של שניה. המבזק מבוסס על עיקרון של רכיב אלקטרוני המכונה "קבל", רכיב המסוגל לאגור בתוכו אנרגיה, חשמל,  ולפרוק אותה בעת הצורך, בזמן הלחיצה על המחשף (כפתור הצילום). במבזק ישנה נורת פלאש מיוחדת שמאירה, כאשר המטען החשמלי שהצטבר ב"קבל" מתפרק. ישנם מס' סוגי מבזקים:

· מבזק מובנה (הנמצא בתוך המצלמה, כחלק ממנה.)

· מבזק נייד (יחידה עצמאית) שמתיישבת על המצלמה , וגם ניתנת להורדה

· מבזק אולפן

מאפייני אור המבזק

טמפרטורת הצבע - נורת המבזק היא מקור האור המלאכותי היחיד שמדמה את האור הלבן, אור יום  (בניגוד לנורות הלהט שבבית הפולטות אור אדום-כתום או נורות פלורוסנט הפולטות אור ירוק). המושג טמפרטורת צבע מסמל את גוון האור.

המבזק מחקה בטמפרטורת הצבע שלו את תאורת השמש ולכן אין סטייה בצבעי התמונה בזמן השימוש בו. 5000K(קלווין)  זה גוון של מבזק וזה הגוון של האור הלבן. טמפרטורה הנמוכה מ-5000K  נותנת אור צהוב – ככל שטמפרטורת הצבע יורדת האור נעשה אדום יותר. ואילו טמפרטורה הגבוהה מ – 5000K נותנת אור כחול.

חסכון יחסי בצריכת חשמל - עוצמת הארה גבוהה מאוד אך לפרק זמן קצרצר – גורמת למבזק להיות מאוד חסכוני באנרגיה מצד אחד, ומצד שני לספק עוצמת אור רבה (למעשה אם מבזק היה נותן אור רציף – הוא היה גומר את הסוללה בשניות ספורות).

אופן פעולת המבזק האלקטרוני

אופן ההפעלה : עם הלחיצה על כפתור החשיפה, לאורך משך החשיפה של תריס - מתרחשת ההבזקה כך שכל סרט הצילום או החיישן נחשף לאור הפלאש. למבזק עוצמת תאורה הנקבעת ע"י היצרן (גודל קבלים) ומשך זמן הבזקה (הארה) קבוע. ישנו חוט ו/או מגעים המאפשרים התאמה בין המבזק ובין המצלמה כך שבזמן ההבזקה יפתח הסגר והסרט ייחשף לאור. הפעלת המבזק נעשית דרך המצלמה, עם הלחיצה על כפתור החשיפה.

כוח המבזק –  GN מספר מנחה

עצמת התאורה של המבזק נקבעת על ידי היצרן ונמדדת ב gn-guide numberמספר מנחה.

:Guide Numberעצמת הפלאש, " מספר מנחה".  ככל שהמס' יהיה גבוה יותר כך עוצמתו של המבזק חזקה יותר. המס' נעים בין 14-42.

כיצד מודדים את ה ?G.Nמכוונים את מד האור החיצוני ל  ISO100 -, מניחים אותו במרחק של מטר מהמבזק, ומבזיקים במלוא עוצמתו של המבזק. הקריאה של המד-אור, כלומר מס' הצמצם שנראה על המד אור היא המס' המנחה G.N. .עוצמת האור ב ISO 100  במרחק של מטר אחד =Gn .

מהירות הסנכרון

מהירות סנכרון – הזמן הקצר ביותר בו יכולה להתבצע חשיפה עם פלאש.

מהירות סינכרון, מהירות תיאום: לכל מצלמות הרפלקס ישנו סגר מישור המוקד. כאמור, סגר זה נפתח פתיחה מלאה כאשר לוחצים על כפתור המחשף במצלמה.

במהירויות גבוהות יותר הסגר עובד על ידי כך ששני סגרים נעים במקביל, אחד פותח והשני סוגר. כאשר אנו מצלמים ללא מבזק, למשל בצילומי חוץ אין בעיה לצלם בכל מהירות (כמובן בתנאי שיש מספיק אור), אבל כשנרצה לעבוד עם מבזק יש לשים לב מהי מהירות הסנכרון במצלמה. במבזקים ניידים ובמבזקי אולפן המחוברים למצלמות רפלקס יש לקבוע את מהירות הסנכרון המתאמת את רגע ההבזקה עם הפתיחה המלאה של הסגר. אם לא נקפיד על כך נקבל תמונה חלקית, שחלקה נחשף לאור וחלקה יהיה שחור.

השוואה בין סגר עלים לסגר תריס בעבודה עם מבזק –בסגר עלים מהירות הסנכרון היא המהירות הגבוהה ביותר של הסגר , בסגר תריס המצוי ברוב מצלמות הרפלקס מהירות הסנכרון בסביבות 1/200.

סיבות לשימוש במבזק

· בתנאי חושך מוחלט כמקור אור יחיד לקבלת צילום

· תנאי אור קבוע חלש שלא מאפשר הקפאת תנועת המצלמה או הנושא

· בשילוב עם אור קבוע - אור המבזק כאור מילוי משלים לאזורים אליהם האור הקבוע לא מגיע במידה מספקת

· מבזק למילוי, לאיזון תאורה

כשיש הבדל משמעותי בין התאורה האחורית לנושא (למשל צילום של אדם שנמצא בצל על רקע בהיר), כלומר עוצמת האור האחורי גדולה יותר משמעותית מעוצמת האור על הנושא ניתן לפתור זאת בשתי דרכים (בין אם במבזק מובנה או במבזק נייד):

· מדידת אור נקודתית - נמדוד את האור מהנושא ונחשוף לפי הנתונים מהנושא. כמובן שבמצב זה הרקע יהיה בהיר מאד כי הוא קיבל פי כמה ממנת האור הדרושה לו.

· מבזק למילוי, איזון תאורה – במצב זה, אני אקבע במצלמה שהמבזק יעבוד למרות שאני מצלם בחוץ באור יום. המבזק יאיר את פני המצולמים, ויאזן את התאורה בין הרקע לנושא. (שיטה עדיפה כי כאן אין פשרה על בהירות הרקע.

שילוב בין אור מובזק לאור קבוע

יתרונות וחסרונות המבזק על תאורה מלאכותית קבועה:

יתרונות השימוש במבזק אלקטרוני נייד

· המבזק קטן ונייד.

· קל לחברו למצלמה.

· אמצעי הארה פשוט לצילום בתנאי תאורה קשים.

· מאפשר להקפיא תנועה מהירה.

· טמפרטורת הצבע של המבזק תואמת לתאורת השמש וניתן לצלם בו בסרט צבעוני ללא סטיות צבע

חסרונות השימוש במבזק אלקטרוני נייד

· תאורה ישירה מול האובייקט היוצרת השטחה.

· מהירות סנכרון המגבילה את הצילום למהירות מקסימאלית של 1/200

· ניגודיות גבוהה בין האזור המואר לבין האזור המוצל.

· צורך סוללות (בטריות) בכמות גדולה.

· שטח הארה מוגבל בשל המבנה הקטן של המבזק.

· אופי התאורה לא נראה בעיני הצלם לפני הצילום.

· צילום מרחוק יוצר עיניים אדומות.

· יוצר צל ניגודי על הרקע.

· איכות האור הקונטרסטי והישיר בעייתית, ולא יפה

משמעות שינוי מהירות הסגר על האור הקבוע בלבד

כאשר מצלמים עם פלאש , ומשנים את זמן החשיפה – אין כל השפעה על עוצמתו של הפלאש. שכן הפלאש מושפע רק משינוי הצמצם,לכן ההשפעה תהיה על התאורה הטבעית.

משמעות שינוי מפתח הצמצם על כל אור

כאשר משנים את הצמצם בזמן צילום עם פלאש תובהר ותוכהה כל התמונה בהתאם, כלומר כאשר סוגרים צמצם גם עוצמת הפלאש תקטן פי 2 וגם עוצמת האור הטבעי פי 2.

שינוי קביעת היחסים ביניהם באמצעות מהירות הסגר ושינוי כלל החשיפה

באמצעות הצמצם - כאשר לומדים לשלוט בצמצם ובזמני החשיפה בכדי לשלוט בנפרד באור הטבעי ובנפרד באור הפלאש – אפשר לייצר כל יחס ביניהם – ולהגיע לתוצאות מרהיבות. בדרך זו ניתן לשלוט לחוד בתאורת הנושא ולחוד בתאורת הרקע, אפשר לייצא נושא שמואר בהיר, ורקע דרמאטי וכהה.

דרכים להורדת הניגודיות בתמונה המתקבלת מצילום בעזרת מבזק

כמו שציינו, אור הפלאש אומנם פותר את בעיית חוסר האור, ומייצר תמונה בהירה, אך איכותו וכוונו, והקונטקסט שלו בעייתיים. ולכן נלמד כמה דרכים לשיפור הביצועים של הפלאש.

· כיוון המבזק אל עבר התקרה או קיר לבן המפזר את אור המבזק

· שימוש בפילטר מרכך ומפזר (פרספקס חלבי) לפני נורת המבזק, אשר מרכך את התאורה

· הצבת המבזק על חצובה ושימוש במטריות לשם ריכוך הפלאש, ויצירת תלת מימד שכן האור יגיע מן הצד.

· הצבת המבזק על חצובה ושימוש בארגזי תאורה

© 2019 by Vicky Sigler. Proudly created with Wix.com.

  • facebook-square
bottom of page