top of page

ניגודיות

מה זה ניגודיות, טווח דינמי, צילום HDR

מצגת אינטראקטיבית

הטווח הדינאמי - היחס או המרחק בין הנקודה הבהירה והכהה ביותר בתמונה. אפשרות ליצירת אוירה באמצעות בחירה בניגוד נתון


הטווח הטונאלי- הכמות של גווני הביניים שבין הנקודה הבהירה והכהה שבתמונה


ניגוד - יחס בין שני גדלים קיצוניים. בצילום מתייחסים לניגוד, ומתכוונים לעוצמת ההפרשים בין הבהיר כהה.


ניגודיות באור - היא יחסי עוצמת ההארה החזקה והחלשה ביותר המופיעים בתמונה


ניגודיות בהדפסה - עוצמת המעברים וכמות הגוונים המופיעים בין הלבן לשחור, הבהיר והכהה


ניגודיות גבוהה – מעבר חד, משמעותה מעט גוונים והתמונה תהיה מרובה באזורים שחורים מוחלטים ואטומים ובאזורים לבנים מוחלטים וללא פרטים


ניגודיות נמוכה – משמעותה אפרוריות, הרבה גוונים אי הופעת גוונים שחורים מוחלטים ולבנים מוחלטים. הבדל נוסף בין ניגודיות גבוהה לנמוכה הוא שאת הגבוהה לא ניתן לתקן לאחר הצילום בתוכנות לעריכת תמונות לעומת תמונות שצולמו בניגודיות נמוכה אותם אפשר וגם רצוי לתקן בתוכנות לעריכת תמונות


היסטוגרמה – ההיסטוגרמה מציגה לנו את ההתפלגות של הפיקסלים בתמונה לפי רמות בהירות, מהכי כהה להכי בהיר. ההיסטוגרמה היא כלי מאוד חשוב בהבנת החשיפה ובכל מצלמה ניתן להציג אותה. היא תאמר לנו האם החשיפה שלנו מאוזנת (הממוצע הוא במרכז), האם היא בהירה או כהה (נוטה לאחד הצדדים) והאם יש לי איזורים שרופים או שחורים לחלוטין (כשיש ערכים שיוצאים החוצה מההיסטוגרמה).


טווח דינאמיdynamic range

טווח דינמי טווח הגוונים הנראה מהכהה ביותר לבהיר ביותר בצורה טובה. לעין האנושית יש טווח דינמי מדהים, אנחנו יכולים לשבת בתוך חדר ולהסתכל החוצה מהחלון בצהריים ונראה גם את מה שבחדר וגם את מה שבחוץ צורה טובה. המצלמה הרבה הרבה הרבה יותר מוגבלת מכך ואו שאנחנו נראה את מה שבתוך החדר שחור (צלליות) או מה שמחוץ לחדר ייצא לבן לגמרי (שרוף.) ניתן להגדיל את הטווח הדינמי ע"י שימוש ב RAWשמכיל יותר מידע לכל ערוץ, ניתן לצלם תמונות ברצף (אחת כהה ואחת בהירה) ולחבר.


טווח דינמי רחב  HDR

.High Dynamic Range Imaging – HDRהיא טכניקה אשר מאפשרת ליצור תמונות עם טווח דינמי רחב, כלומר תמונות המכילות פרטים באזורים כהים ובאזורים הבהירים כאחד בתנאי תאורה אשר ללא טכניקת ה- HDR לא הייתה אפשרות לקלוט את כל הפרטים בחשיפה ממוצעת. טכניקת ה -HDRמתאפשרת על ידי צילום מספר תמונות בחשיפות שונות (לרוב שלוש תמונות, אחת חשיפת חסר, השנייה חשיפה ממוצעת והשלישית חשיפת יתר, אך ניתן ורצוי לבצע את הטכניקה עם יותר תמונות) וחיבורן לתמונה אחת.

יצירת תמונה בעלת טווח דינמי רחב מורכבת משני תהליכים עיקריים:

1. צילום תמונות בתנאי תאורה בעיתיים, כאשר יש חלקים בהירים או כהים בצורה קיצונית בתמונה (חוף ים, שקיעה, נוף מדברי וכו'.) לרוב שלוש תמונות בחשיפות שונות מאפשרות כבר את תהליך ה ,-HDRאך אפשר לצלם יותר. על התמונות להיות זהות לחלוטין מכל הבחינות מלבד אורך החשיפה, כלומר, אין לשנות את מיקום המצלמה ויש להימנע מלהכניס אובייקטים זזים לתמונה.

2. עיבוד התמונות בתוכנה ייעודית. התוכנה מעבדת את התמונות בעלות החשיפות השונות לכדי תמונה אחת, שמציגה פרטים הן באזורים הכהים והן באזורים הבהירים.

חיבור התמונות ודחיסת התחום הדינמי, מתבצע במצלמה ייעודית, או במחשב באמצעות תוכנה בה משולבות מספר תמונות (לפחות שתי תמונות שונות) בעלות זמן חשיפה שונה של אותה הסצנה. לצורך כך, מצלמות רבות כיום מאפשרות לקחת מספר תמונות שונות בעלי רמת חשיפה שונה ברצף.

לאחר שימוש בטכניקת ה ,-HDRניתן לראות בבירור רב את כל הפרטים בתמונה, גם באזורים הכהים וגם באזורים הבהירים. לעתים שימוש בטכניקת ה-  HDR מעוות את התמונה כך שהיא נראית ציורית, ולעתים אף מגדיל את התחום הדינמי של התמונה עד כדי כך שהוא עולה על התחום הדינמי שהעין האנושית הייתה מסוגלת לראות באופן טבעי, דבר הנותן לצופה בתמונה תחושה כאילו היא לא אמיתית.


טווח טונאלי הוא טווח הגוונים כמות הצבעים הקיימת במצלמה או בתמונה.

© 2019 by Vicky Sigler. Proudly created with Wix.com.

  • facebook-square
bottom of page