עומק שדה
מהו עומק השדה, מבנה וחלוקת עומק השדה, הגורמים המשפיעים על עומק השדה, השפעת הפורמט (גודל החיישן) על עומק השדה
מהו עומק השדה
עומק שדה הוא טווח המרחק שבין העצם הקרוב ביותר והרחוק ביותר (בתמונה), שבו הם נראים ממוקדים בחדות סבירה. כלומר יש אשליה של חדות. עומק השדה הוא תחום החדות הנמצא לפני ואחרי הנושא המצולם בו נקודה בנושא תתקבל כנקודה בתמונה ולא כמעגל היוצר טשטוש.
הנקודה הקרובה ביותר בנושא והנקודה הרחוקה ביותר בנושא המצויות בחדות בתמונה הן תחום עומק השדה.
נקרא באנגליתDOF Depth of Field . למדנו שחדות ישנה רק במישור אחד, עומק השדה הוא בעצם אשליית חדות שנמצאת מלפני ומאחורי מישור החדות. ככל שנגדיל את התמונה נגלה את האשליה , ונראה שאכן חדות יש רק במישור אחד. צילומים מקרוב ובעיקר מקרוב מאוד (מקרו) מלווים בדר"כ ברקע מטושטש אשר מבודד את הנושא מהרקע ובכך מעניק לו יותר תשומת לב (ועין) של הצופה.
הבנת המושג עומק שדה תעזור לנו להבין טוב יותר כיצד ליצור תמונות טובות יותר וכיצד להשיג את התוצאות אותן אנחנו מחפשים
מבנה וחלוקת עומק השדה
עומק השדה נמדד החל מהעצם הראשון בתמונה שנראה כחד והוא מתנהג בצורה כזו
כ 1/3 מן האובייקט לכוון המצלמה יראה באותה רמת חדות כ 2/3 מהאובייקט והלאה ממנו לכוון הצילום
הגורמים המשפיעים על עומק השדה
הגורמים המשפיעים על עומק השדה הם :
הצמצם
גודל הצמצם הוא הגורם המשפיע ביותר על עומק השדה ככל שהצמצם יהיה סגור יותר )"קטן" יותר), עומק השדה יהיה רחב יותר(f32, f22) . ולהפך, ככל שמפתח הצמצם יהיה פתוח יותר )צמצם "גדול" יותר(, עומק השדה יהיה מצומצם יותר והחדות תהיה נקודתית, חדות מבדילה (f1.8, f4)
אורך מוקד
ככל שאורך המוקד של העצמית יהיה קצר יותר (24מ"מ, 18 מ"מ) עומק השדה יהיה גדול יותר. ולהפך, ככל שאורך המוקד של העצמית יהיה ארוך יותר(200 מ"מ, 300 מ"מ) עומק השדה יהיה מצומצם יותר, חדות נקודתית.
מרחק מהאוביקט המצולם מפתח הצמצם
ככל שנתקרב לנושא המצולם (פיזית, עם המצלמה) עומק השדה יהיה מצומצם יותר, נקודתי. ולהפך, ככל שנתרחק מהנושא המצולם עומק השדה יהיה רחב יותר, יותר איזורים בתמונה יראו בחדות
השפעת הפורמט (גודל החיישן) על עומק השדה
דבר נוסף המשפיע על עומק השדה הוא האיזה פורמט של מצלמה אנחנו מצלמים. ישנם מספר סוגי מצלמות שלכל אחת מהן גודל חיישן (או סרט צילום) אחר. במצלמות קומפקטיות ולא מקצועיות (כמו מצלמות סלולר( החיישן מאוד קטן ולכן במצלמות אלו עומק השדה הוא גדול מאוד יחסית למצלמה עם חיישן בגודל 35 מ"מ ועוד יותר גדול יחסית למצלמות בפורמט בינוני או גדול שם עומק השדה הוא קטן ביותר.כדי להגיע במצלמות אלו לעומק שדה גדול יש לסגור מספר רב של צמצמים.
אם מצלמת פילם היא בפורמט 35 מ"מ והדיגיטליות המקצועיות מתקרבות אליהן ולעיתים אפילו משתוות אליהן, במצלמה דיגיטלית קומפקטית גודל החיישן הוא בערך בגודל של הציפורן של הזרת. לכן המצלמות הדיגיטליות הקומפקטיות משתמשות באורכי מוקד קצרים יותר כדי להגיע לאותו אורך מוקד מקביל בפורמט 35 מ"מ ולכן הן יכולות להגיע לעומקי שדה פחות מרשימים ולכן גם מפתחי העדשה שונים ומסתפקים ב F/8 על פי רוב בעוד שבמצלמות רפלקס יש לסגור צמצם לסביבות F/22 כדי להגיע לאותו עומק שדה.