פילטרים
מה הוא פילטר? סוגי פילטרים , פילטרים מיוחדים
פילטר, או מסנן בשמו העברי, נועד לאפשר למצלמה לקלוט אורכי גל מסויימים ולסנן את אלה שאינם רצויים.
הדבר מאפשר לצלם להגיע לאורכי גל ולהשיג אפקטים מיוחדים שהוא לא יכול להשיג ללא הפילטרים ובכך לשבור את גבולות היצירתיות.
בעידן צילום הפילם הפילטרים היו מאוד הכרחיים. בצילום צבע השתמשו בפילטרים שמתקנים סטיות צבעוניות ובצילום שחור/לבן השתמשו בפילטרים צבעוניים כדי לחסום ספקטרום של צבע אור מסיים וכך לקבל אפקט מרשים.
כיום בעידן הדיגיטלי המצלמות מסוגלות לבצע תיקון סטייה צבעונית ללא הרכבה של פילטרים מיוחדים על העצמית.
קיימים סוגי פילטרים שונים שאת חלק מהאפקטים המושגים ניתן ליצור באמצעות פוטושופ אך ישנם כמה פילטרים נפוצים היוצרים תוצאות אותן קשה לשחזר באמצעות תוכנה.
במצלמות רפלקס לכל עדשה מצוין קוטר ההברגה שלה, לעדשות בעלות קוטר מאוד גדול ולעדשות "עין הדג" בדרך כלל הפילטר יתלבש בחלקה האחורי של העדשה. לרב הפילטרים יש הברגה נוספת בצד השני שלהם, כך שניתן להרכיב פילטר על גבי פילטר.
סוגי פילטרים
קיימים המון סוגי פילטרים לכל סוג של צורך והמגוון הוא אדיר ,IR, ND, UV: מסנני צבע, פולרייזר והרשימה עוד ארוכה. ישנו מגוון גדול של חברות שמייצרות פילטרים, חברות כמו B+W, HOYA נחשבות לחברות טובות מאוד וישנן חברות זולות יותר שבדרך כלל ההבדל בא לידי ביטוי באיכות.
איכות הפילטר – כל זכוכית באשר היא, מעבירה חלק מהאור ומחזירה חלק מהאור. לדוגמה, שמשה של רכב מעבירה בערך %/1 מהאור. הפילטרים, כמובן, כפופים לאותם כללים. על מנת להקטין את כמות האור המוחזר ולהגדיל את כמות האור המועבר, מצפים את הפילטר בציפוי מיוחד שתפקידו להקטין השתקפויות, ציפוי זה נקרא באנגלית .Coating כששמים כמה שכבות של ציפוי זה נקרא Multi Coating וכשמצפים את הפילטר בציפוי משני צידיו זה כבר נקראSuper Multi Coating SMC ו-Hyper Multi Coating HMC. אם תחזיקו את הפילטר ותסתכלו על השתקפויות בתוכו, תראו שבפילטר ללא ציפוי ההשתקפות תהיה ברורה כמו במראה, ובפילטר עם ציפויים ההשתקפות תהיה חלשה ובדרך כלל בגוונים של ירוק או סגול.
UV
תפקידו הראשון והעיקרי של הפילטר הוא להגן על העוצמית של המצלמה. מחירו הוא זול יחסית והוא מונע פגיעה בעדשה במקרה והמצלמה נופלת, חדירת אבק ולכלוכים למיניהם. בנוסף הוא מונע כניסה של אור אולטרא סגולUltraViolet – וכך הוא מפחית ברמה מזערית אובך . בגלל ייעודו העיקרי של הפילטר, שהוא הגנה על העדשה, הוא יישאר כמעט תמיד מורכב ולכן חשוב שיהיה באיכות גבוהה. פילטר באיכות לא גבוהה יפגע באיכות החדות של העצמית.
פולורייזר
בעברית נקרא פילטר מקטב. תפקיד הפילטר הוא לאפשר שליטה על השתקפויות מעצמים לא מתכתיים, מעניק גוונים כהים לשמיים, יוצר קונטרסט לעננים ולעצמים בהירים ויוצר צבעים רוויים. הפילטר מורכב משתי עדשות סנדביץ' כשהסיבוב שלהן אחת יחסית לשניה קובע את השפעת האפקט על התמונה. על מנת להשיג את האפקט המרבי בהשתקפויות יש לצלם אותן בזווית של 30 מעלות, בצילום שמיים מומלץ לצלם בזווית של 90 מעלות לשמש. הפילטר מפחית את כמות האור הנכנסת בכסטופ אחד או סטופ וחצי. הפולרייזר הוא פילטר יקר יחסית.
ND
Neutral Density Filter - הפילטר מפחית את כמות האור הנכנסת דרכו בצורה שווה בלי להשפיע על הגוונים ועל אורכי הגל, אך ורק על כמות האור. ישנם סוגים רבים של פילטרי ND כשכל אחד מהם נמדד בעוצמתו, ישנם שמפחיתים את כמות האור בסטופ אחד (כלומר חצי מכמות האור), וישנם כאלה שמפחיתים את כמות האור בשלושה וארבעה סטופים ואף יותר. הפילטר מאפשר לנו לצלם בחשיפות ארוכות באור יום, לפתוח צמצם עד הסוף כדי לקבל עומק שדה רדוד. כמו כן, קיים פילטר ND הדרגתי שחציו שקוף וחציו השני חוסם אור, כך ניתן לצלם לדוגמה שקיעות שגם הקרקע לא תהיה בתת חשיפה והשמיים עם השמש לא יישרפו. המחיר של הפילטר הוא זול יחסית.
מסנני צבע
כשמם כן הם, חוסמים את כל טווח הספקטרום מלבד אותו צבע שלו הם מאפשרים לעבור. פילטרים אלו היו מאוד פופולאריים בעין הצילום בפילים ש/ל וכיום הם כמעט אינם בשימוש במצלמות דיגיטליות. יש פילטרים שמסננים את הצבע הירוק של תאורת פלורסנט לצבע לבן של אור יום וישנם פילטרים ושמסננים את הצבע האדום של מנורת ליבון לצבע לבן של אור יום ועד הרבה פילטרים שהמטרה שלהם היא לחסום את סטיית צבע האור הלא רצוי לפני כניסתו לעדשה ולהעביר רק צבע אור לבן של אור יום. בצילום שחור לבן פילטר אדום ייצור שמיים שחורים ועננים מאוד לבנים, כל מה שאדום ייראה לבן. וכן הלאה, כל פילטר צבע יגרום לצבע שהוא מעביר להראות לבן וצבע ההפוך שלו להראות שחור מאחר והוא מסנן אותו לחלוטין. יש לציין שניתן להגיע לאפקט דומה בפוטושופ באמצעות ערוצי הצבע.
פילטרים מיוחדים
ישנם מגוון של פילטרים שנועדו לשם היצירתיות של הצלם ובעיקר לשם הדרמטיות. לדוגמה פילטר "כוכבים" שזו זכוכית עם חריצים לאורך ולרוחב שיוצרים מראה של כוכבים מכל מוקד אור בלילה. פילטר "ערפל" שגורם להרגשה של ערפל בתמונה, ועוד פילטרים רבים ומיוחדים שכל אחד נועד למטרה אחרת של יצירתיות בתמונה