top of page
20170416-DSC_3313.jpg
full catastophe living.jpg
ספרים להעמקה

Full  catastrophe living by Jon Kabat-Zinn

mindfulness.jpg

מיינדפולנס - להיות כאן ועכשיו של מתי לילבליך

צפרדע.jpg

לשבת כמו צפרדע - אילין סנל

מיינדפולנס

מיינדפולנס הוא המודעות העולה מהבאת הקשב להווה מרגע לרגע באופן מכוון ובלתי שיפוטי (ג'ון קבט-זין).

שורשי המיינדפולנס נטועים בבודהיזם. המונח מיינדפולנס (קשיבות בעברית) החל לקבל משמעות בשנות ה-60 של המאה ה-20 ע"י נזיר גרמני שלמד במזרח וכתב את הטקסטים הראשונים באנגלית על מיינפולנס. 

מחקרים רבים בשנים האחרונות מצביעים על התועלת שהתרגול הזה מביא לטיפול במצבים של חרדה, כאב, דיכאון, הפרעות קשב וריכוז, התמודדות עם מחלות מסכנות חיים, או קשיים מקצועיים, ובכלל מיטיבה את איכות החיים והרווחה הנפשית באוכלוסיה הכללית.

 

חלק גדול מחיינו אנחנו על "טייס אוטומטי" - זאת מכיוון שהמוח שלנו עושה אופטימיזציה ומנסה להגיע ליעילות מירבית, ולכן פעולות יומיומיות מתורגמות למין תוכנית פעולה של ברירת המחדל. גם תגובות רגשיות לארועים חיצוניים לפעמים הן מתוך פעולה אוטומטית. 

ע"י הגברת המודעות, נוכל להגיע למצב שבו נגיב למצבים שונים בחיינו מתוך בחירה.

בבסיס הגישה עומדים כמה ערכים שהם חלק אינטגרלי ממנה:

1. אי-שאפתנות - לשים בצד את השאיפות, המטרות והציפיות מהתרגול, ופשוט לעשות אותו.

2. סבלנות - לתרגול יש קצב משלו, הוא מסע בפני עצמו. הסבלנות תעזור להתמיד, לפתח את השריר של הקשיבות, וללכת בצעדים קטנים.

3. פשטות - ההנחיות פשוטות וגם הביצוע שלהם פשוט.

4. סקרנות - התרגול מזמין אותנו להיות סקרנים לעולם מסביבנו, לרגשות שלנו, לתחושות הגוף, לחיים.

5. אמון - לתת אמון בעצמנו וביכולת שלנו לחוות את מה שאנחנו חווים בדיוק כמו שזה.

6. אי שיפוטיות - להיות ערני לשיפוטיות שעולה בנו ולהשהות אותה, ולא לתת לה לטלטל אותנו.

התרגול של המיינדפולנס הוא פשוט, ניתן לעשות אותו עם או בלי הנחיה חיצונית. ישנם כמה סוגי מדיטציות, כשלכולם מטרה להביא אותנו להיות קשובים לרגע הזה.

1. סריקת גוף - סריקה של כל איבר בגוף, בדרך כלל בשכיבה, או בישיבה, והכרה בתחושה שיש לנו באותו איבר. אם המחשבות מתחילות לצוף, ניתן להכיר בהם ולשחררם בצורה עדינה ולא שיפוטית. 

2. מודעות לנשימה - התמקדות בנשימה. מודעות אל תנועת הנשימה, אם בבטן, ואם בסרעפת. אין צורך לשנות את הנשימה, אלא לשים לב אליה כפי שהיא כרגע. ושוב, אם התודעה נודדה מהנשימה, להחזיר אותה שוב ושוב בחוסר שיפוטיות.

3. פעולות שגרתיות - לבחור פעולה שגרתית (כמו צחצוח שיניים, מקלחת, אכילה) ולשים לב לתחושות בגוף תוך כדי הפעולה. 

4. הליכה קשובה - להביא את תשומת הלב לחוויה של ההליכה בזמן שאנחנו הולכים, בתחושות כפות הרגליים, בכיוון הגוף, בפעולה עצמה. 

5. תנועה קשובה - תרגול של מודעות קשובה בזמן שהגוף בתנועה. ניתן לתרגל תוך כדי פעילות כמו יוגה, צ'י קונג או כל פעילות גופנית. לשים לב לתנועה עצמה, לתחושות הגוף, מבלי להיות שיפוטיים לגבי "הצלחה" או "אי הצלחה" בתנועה עצמה. 

6. תקשורת מודעת - מערכות יחסים יכולות להיות מקור ללחץ וסטרס. תחושות של כעס, פחד, בושה גורמים לתגובות אוטומטיות שלנו ומשפיעות עלינו ועל אחרים. מודעות, חוסר שיפוטיות, סבלנות, הקשבה לעצמנו ולאחר ישפרו פלאים את מערכות היחסים בחיינו, ייצבו אותנו ויגבירו את תחושת הבטחון שלנו. לדוגמא, תקשורת מקרבת הינו כלי נוסף שמביא אותנו למודעות לרגשות ולצרכים שלנו ומסתכל על הנעשה בחוסר שיפוטיות או פרשנות. 

להעמקה נוספת אני ממליצה בחום לעבור קורס מסודר של מיינדפולנס MBSR, כדי לקבל את הכלים, לתרגל ולהטמיע את התרגול בחיים. בצד יש לינקים לאתרים, ספרים מומלצים ובהמשך תהיה גם מצגת. 

 

יש ספר מקסים לילדים עם לינקים למדיטציות לילדים, בשפה שלהם, המלצה בצד. 

© 2019 by Vicky Sigler. Proudly created with Wix.com.

  • facebook-square
bottom of page